Na wybrzeżu jada się głównie ryby i owoce morza. Jednym z popularnych typowych przysmaków jest ceviche, które przyrządza się ze świeżej ryby o białym mięsie z dodatkiem owoców morza oraz ostrego sosu zwanego aji przygotowanego z ostrej papryki i czosnku, który jest uniwersalnym dodatkiem do większości ekwadorskich dań. Najbardziej popularnymi gatunkami ryb są: okoń morski oraz pstrąg.
Na ulicach mias Ekwadoru można spotkać mnóstwo ulicznych sprzedawców typowych potraw. Przyrządzane są one w domu przez a potem sprzedawane na straganach z żywnością. Jednak ze względu na to ,że nigdy nie wiadomo co zostało tam dodane, często turyści z Europy wybierają restauracje, aby coś zjeść.
Większość typowych potraw ekwadorskich można zjeść na ulicy: obwoźne garkuchnie czy uliczni sprzedawcy, którzy wcześniej przygotowują dania w domu, są na każdym kroku. Wrażliwsi turyści mogą wybrać bardziej europejski sposób jedzenia i udać się do restauracji.