Ekwador

Będąc w Ekwadorze warto skosztować tamtejszych potraw. Kuchnia ekwadorska jest egzotyczna, nazwy dań brzmią dziwnie, wygladają jeszcze osobliwiej, ale smakują wspaniale. Przykładem jest danie ze świnki morskiej, podaje sie ją grillowaną, faszerowaną lub w zupie.
 

Na wybrzeżu jada się głównie ryby i owoce morza. Jednym z popularnych typowych przysmaków jest ceviche, które przyrządza się ze świeżej ryby o białym mięsie z dodatkiem owoców morza oraz ostrego sosu zwanego aji przygotowanego z ostrej papryki i czosnku, który jest uniwersalnym dodatkiem do większości ekwadorskich dań. Najbardziej popularnymi gatunkami ryb są: okoń morski oraz pstrąg.

Na ulicach mias Ekwadoru można spotkać mnóstwo ulicznych sprzedawców typowych potraw. Przyrządzane są one w domu przez  a potem sprzedawane na straganach z żywnością. Jednak ze względu na to ,że nigdy nie wiadomo co zostało tam dodane, często turyści z Europy wybierają restauracje, aby coś zjeść.

Większość typowych potraw ekwadorskich można zjeść na ulicy: obwoźne garkuchnie czy uliczni sprzedawcy, którzy wcześniej przygotowują dania w domu, są na każdym kroku. Wrażliwsi turyści mogą wybrać bardziej europejski sposób jedzenia i udać się do restauracji.

Również innym ważnym elementem kuchni są zupy. Są niezwykle popularne wśród mieszkańców i turystów, nazywane są colada. Najciekawszą rzeczą są składniki tych zup:
 
Caldo de papas: zupa na krowim kopycie z gniecioną kukurydzą
Viche: zupa rybna z orzeszkami ziemnymi
Sancocho de yuca: zupa jarzynowa z korzeniem manioku
 
Inne:
 
Empanadas de morocho (drylowana kukurydza nadziewana mięsem)
Ceviche - marynowana ryba
Encocadas - krewetki z mleczkiem kokosowym
 
Do picia:
 
napoje owocowe: maracuya, taxo, naranjilla
gorąca czekolada
napój z gniecionej kukurydzy z dodatkiem mleka, cynamonu i cukru

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl